Козирог

22 Декември – 19 Януари

Целеустременият

Ключова фраза: Аз използвам – побеждавам с каквото мога
Основни качества: Упорит, амбициозен, постига успех, кариерист, дисциплиниран, отговорен, благонадежден, забавен и зрял.
Тъмна страна: Песимистичен; алчен; прекалено скептичен; циничен; страхлив; с нагласата да прегази всеки, изпречил се на пътя, за да постигне определена цел; за него целта опрадвада средствата.
Качество/ Елемент: Кардинален/ Земя
Планета: Сатурн
Ден: Събота
Движеща сила: Крайната цел
Части на тялото: Кожа, коса, кости зъби, скелет, гръбнак, колене
Цвят: Индиго

Козирогът символизира борба и поемане на отговорност. Търпелив, упорит, предпазлив и въздържан, той е изключително амбициозен кариерист, който се стреми към власт. Козирогът е консервативен, трудолюбив, сериозен и отговорен, усърден и благоразумен. Всичко това го прави студен, неемоционален, практичен и методичен. Колкото и хубаво е човек да е целеустремен, доведени до крайност тези качества носят със себе си още: инат, потиснатост, фатализъм, високомерие и невъзможност за прошка. Енергията на Козирог е подходяща за области, в които се изисква отговорност и търпение – политика, обществени структури и организации. Козирог дава желание за поемане на отговорност към другите.

При анализ на хороскопа се изследва кои домове и планети в наталната ти карта попадат в знака на Козирог. Това разкрива сферата, в която трябва да се подготвиш за забавяне, ограничения и изпитания, но ако постъпваш отговорно и последователно, със сигурност ще постигнеш успех и стабилност.