За смисъла в астрологията

Създадох AstroDoza със скромната амбиция да приближа тези, които желаят и имат интерес, до себепознавателната и терапевтична стойност на астрологията.

За много хора, думата хороскоп все още извиква в съзнанието вестникарска колонка с предсказания за деня по зодии или още по-буквално – човек пред кристална топка, който като с омагьосан глас чертае нечие бъдеще.

Не. Това не е астрология.

Да започнем с думата хороскоп. Буквалният й превод означава “вглеждане в часа”. Точната дата, час и място на нашето раждане се свързва с уникална конфигурация на планетите спрямо позицията ни на земята в същия този момент. Астрологията нарича това разположение натална карта и го тълкува. Индивидуалният прочит на всяка натална карта представлява уникалният, личен хороскоп на всеки човек. В този хороскоп присъстват всички зодиакални съзвездия, всички планети и куп аспекти между тях, а знанието за това как се тълкуват отделните символи е било събирано и развивано повече от 5000 години.

Зодиакалните съзвездия или това, което наричаме “Зодия” са само символи пресъздаващи енергията на конкретния период от годината – 12 знака, разположени в 4 сезона. Планетите, разположени в различни съзвездия в момента на нашето раждане, носят “характера” на съответното съзвездие и го пресъздават в нашия характер, който предстои да се прояви. Ето защо, в нас съжителстват и 12-те зодии, но ги проявяваме по различен начин и в различни сфери от живота. Имаме своя Слънчев знак, но и своя Лунен знак. Всяка от планетите, отговаряща за различни части от характера ни също носи своята “Зодия”.

Съществуват различни психологически теории и направления, които описват структурата на човешката личност и характер, но все още няма единно, обединено схващане за това. До колко характерът ни е генетично наследен, обусловен от средата, в която сме отгледани и възпитани, от която сме заучили определено поведение или е кодиран и “вложен” в нас от нещо много по-голямо и необхватно? Най-вероятно и трите неща са верни. Според откритие на Соня Любомирски, американски професор по психология решила да изследва двойки близнаци, нивото на щастие, което всеки от нас може да изпита зависи от: 50% генетична предопределеност, която не можем да променим, 10% условия на средата, в които живеем и 40% съзнателни действия и усилия от наша страна или така наречената – свободна воля.

Кое формира тези наши 50% генетична предопределеност? Астрологията може да ни помогне с отговори по този въпрос. Внимателното разглеждане на нашето Слънце, Луна, Асцендент, всичките лични планети – Меркурий, Венера, Марс и останалите бавни – Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон, тяхното разположение по знаци и върху наталната карта, както и връзките между тях, могат да дадат много информация за нашата личност, нашите вътрешни нагласи или диспозиция.

Много от нещата вероятно вече знаем за себе си, защото сме ги преживели и усетили, наблюдавали сме се отстрани и знаем как оценяваме и реагираме на дадени събития. Друга част от информацията може да ни изненада. Вероятно тя е част от нашето несъзнавано, а хороскопът може да ни помогне да я изведем в съзнаваното и да я интегрираме.

Крайната цел на хороскопа е да ни помогне да опознаем и интегрираме нашата личност, да я приемем и заобичаме такава каквато е, с тъмните и светлите й страни, и да впрегнем онези 40% свободна воля, чрез които да я развием, да разгърнем пълния й потенциал и да се превърнем в най-добрата версия на самите себе си.

Можем ли да се променим?

Наталната карта е рисунка на разположението на планетите в момента на нашето раждане и техният енергиен отпечатък върху нас и не можем да я променим. Това, което можем да направим е да се опознаем, приемем и заобичаме, за да се развием до най-доброто, което можем да бъдем. От наталната карта личи нашето отношение към света и начинът, по който се свързваме с него, нещата, които забелязваме и начинът, по който реагираме на тях, както и потенциалът за развитие в различни области от нашия живот. Чрез съзнателни усилия от наша страна, обаче, можем да развием/променим това което е възможно да променим и да приемем и заобичаме това, което не можем да променим (физическите ни дадености, родителите ни, роднините ни и средата, в която сме отгледани, миналите събития, които сме преживели). Можем да променим начина по който реагираме на дадени събития от живота си, да си дадем отговор на въпроса защо изпитваме дадена негативна емоция, да я приемем и така да се освободим от нейната власт. Постигнем ли това, можем да променим много неща.

Кои са капаните, в които може да ви вкара астрологията?

Да формира във вас очаквания

Прогностичната астрология може да ви изпрати далеч в бъдещето и да заживеете в капана на очакванията. Очаквайки да се случи прогнозата на астролога, вие сте фокусирани само и единствено върху предречения резултат и така пропускате истинския живот, моментите, които съдържат истинското щастие. Не ги забелязвате и не ги оценявате, защото не сте тук и сега. Истината е, че никой не може да предскаже със стопроцентова гаранция за точност бъдещи събития и когато очакването се превърне просто в чакане, а то – в загуба на надежда и смисъл, идва ред на депресията.

Да формира във вас страхове

Заплашителните астрологични тълкувания могат да формират във вас страхове и генерализирана тревожност, които са спирачка за пълноценния и щастлив живот. Погрешното разбиране на теми като ретроградно движение на планетите, слънчеви и лунни затъмнения, напрегнати аспекти и т.н. или пък манипулативната им употребата с цел привличане на трафик и внимание, може да подейства парализиращо, особено на хора с по-скоро външен локус на контрола.

Да формира във вас обсесивно поведение и зависимост

Увлечени в техниките на астрологията, с които се отчитат времето и циклите на движение на планетите, хората с по-натрапливи черти могат да формират обсесивно поведение, в което да се стараят да се съобразят до ден, час и минута с движението на Луната или пък да не могат да вземат самостоятелно решения без преди това да са получили подробния си дневен или месечен хороскоп.

Да формира във вас фиксиран начин на мислене

Обратно на прогресивното мислене, фиксираното ви кара да вярвате, че всичко е предопределено и без значение колко усилия полагате, нищо няма да промените. Това ви спира дори да опитвате и така елиминира шансовете ви за промяна чрез растеж, което пък е пътят за постигане на най-добрата версия на вас самите.

Да заживеете с погрешна представа за себе си, в която вярвате

Сугестирани от увереното и категорично тълкуване на вашия хороскоп от воден от егото си астролог, може да повярвате, че сте някой, който всъщност не сте и с времето да провокирате несъзнавани конфликти в себе си.

Приела съм за своя мисия да не ви вкарвам в тези капани, а ако усетя, че сте се запътили натам, да ви помогна да излезете.

Къде се крие тогава силата на астрологията?

Силата на астрологията се крие в начина, по който я използваме. Тя е силна в това да ни помогне да се опознаем и приемем, да се свържем с ресурсите и силните си страни и да превърнем слабите във възможности. Разбира се, тя може да ни помогне да изберем подходящи дни и периоди за важни за нас събития, както и да преодолеем текущи кризи.

 

За да запазите час за изготвяне на астропсихологичен портрет или консултация, изпратете лично съобщение на Facebook страницата или имейл на astrodoza@gmail.com