Духът от лампата

Всяка сутрин, когато се събуждаш, един дух излиза от една лампа и ти казва: Добър ден, господарю, всяко твое желание е заповед за мен! Кажи какво искаш да направя за теб!

Само за няколко секунди си напълно, прекрасно свободен. Възможността да бъдеш и да направиш каквото си поискаш, да вземеш каквото си поискаш решение, е непокътната. Можеш дори да си припомниш някогашните си мечти и да ги изпълниш.

Състояние на истинска благодарност.

Това обаче трае само няколко мига. Защото съвсем скоро, точно както прави и компютърът ти, започваш да зареждаш в ума си старата операционна система, в която си програмирал не само потенциала си, а и най-вече границите си. Софтуер, който се е създавал малко по малко в хода на живота ти и сега ти казва кой си и какво ще направиш с бъдещето си.

Така в няколко мига ще станеш единствено твоя адрес, твоя град, твоята възраст, твоята работа твоето семейство, твоите приятели, твоята научна степен, твоите спомени, парите и дълговете, които имаш в банката, дрехите, които държиш в чекмеджетата и в гардероба си, твоята къща, твоята кола, твоя мобилен телефон, твоя компютър, твоя телевизор…

може би всичко това те устройва; може би е това, което желаеш.

Но ако не е така, това е, защото всеки ден, лека-полека, си бил ограничаван, вкарван в клетка, дефиниран съобразно термини, създадени в минали преживявания и поуките, които са ти оставили. Всичко това неизбежно е стеснило твоя потенциал и твоята свобода.

Бързо ще забравиш, че винаги си свободен да избираш и да промениш живота си, във всеки момент и във всяка посока, която би те направила щастлив и реализиран.

Духът, който е можел да те пренесе отново в свободата, ще се прибере в лампата, убеден, че нямаш нужда от него.

Често пъти липсата на щастие в живота ти е причинена не от неблагоприятни обстоятелства и външни фактори, а от границите, които сам си си поставил, от сбора на нещата, с които се идентифицираш и към които се прикрепваш, за да отговориш на семейните, социалните, икономическите, политическите, културните, религиозните обусловености на твоето време.

Всичко това си направил, за да оцелееш, за да бъдеш приет, да бъдеш обичан. Постъпил си правилно. Не е имало друг начин.

Но ако днес нещо в живота ти не ти харесва, ако не си щастлив такъв, какъвто си и с това, което имаш, тогава значи всичко това повече не ти е нужно.

Нещастен си, защото чувстваш, че вече нямаш възможност за избор и не знаеш как да се освободиш. Защото тези схващания са пашкулът, който сам си изградил около себе си като затвор.

Тогава – събуди се!

Спомни си, че не си роден, за да бъдеш гъсеница, а прекрасна пеперуда!

Ако го разбереш, ще можеш да излезеш от пашкула и да отлетиш, което е във възможностите ти.

Спомни си, че целта на живота ти не е да оправдаеш очакванията на другите, а да опознаеш истинското си Аз – ще рече онова същество, изтикано и скрито зад всички фалшиви самоличности и извинения, които си натрупал и които са причината за необяснимата ти екзистенциална мъка.

Целта на живота ти е да разбереш, че си дошъл на света с проект, който трябва да откриеш и да изпълниш. В служба и в хармония с всичко, което те заобикаля.

Но не си длъжен да го правиш. Природата дава еднаква потенциална възможност на всички семена. Малко от тях се превръщат в плодове. Другите изгниват и се завръщат в енергийния цикъл на неотличимото.

Осъзнатостта е придобивката, която ти помага да се откъснеш и да се отличиш от неотличимото. Решението е двигателят на промяната.

Започни да отделяш повече време и внимание, за да опознаеш себе си и истинската си природа. Когато откриеш своя проект, ще разбереш смисъла на живота си.

И тогава нищо няма да може да те отдалечи и отклони от целта, с която действително си роден! Това, и нищо друго, ще те направи щастлив.

Намери своите отговори, намери своя път, намери своите съюзници.

Направи от живота си произведение на изкуството!

 

Откъс от книгата „Щастието на нощното шкафче“ на Алберто Симоне

Превод: Вера Петрова

Може да закупите книгата от издателска къща КИБЕА