На 30 крачки от щастието

Щастието е може би най-често срещаното пожелание сред тези за Нова година и рожден ден, пада ни се като късметче към кафето, теглим го от баницата или го търсим под формата на четирилистна детелина на някоя поляна. Дали защото то не обобщава всичко, което искаме да имаме? Всичко, към което се стремим? Е, щастието не е късмет, който „ти се пада“, не е достъпно само за неколцина целунати от съдбата хора, които ще изпитат радост от живота, не зависи чак в толкова голяма степен от външни обстоятелства и не е крайна цел/финална точка на даден път. Щастието е самият път. То е нагласа, а хубавото на нагласите е, че могат да бъдат развити.

Ето 30 стъпки, които ще те приближат до усещането за щастие, а защо пък да не ги превърнеш в личните си обещания за 2020-та?:

1.

Вземи решение да бъдеш щастлив и всеки ден си припомняй това свое решение.

2.

Опитай в края на всеки ден да преброиш моментите на щастие, които си преживял. Припомни си ги наум и забележи как се чувстваш докато го правиш.

3.

Упражнявай се да се усмихваш, дори и без причина. Ще забележиш колко е заразително. Освен че те прави по-красив и здрав, усмивката понижава нивото на стрес, повишава защитните сили на организма и освобождава цял коктейл от хормони на щастието.

4.

Всеки ден прави по нещо различно. Търсейки комфорта на ежедневието, неусетно потъваме в рутина, а има толкова много неща, които може да правим различно, включително тривиалните маршрут, по който стигаме до работа и ресторант, в който обядваме. Новите преживявания са източник на щастие.

5.

Носи радост на другите, а това ще носи радост на теб.

6.

Удължи времето, което отделяш на нещата, които те правят щастлив.

7.

Научи се да медитираш. Медитацията те тренира да гледаш на живота неочакващо и неоценяващо, а това повишава усещането за щастие.

8.

Вземи си корково табло и забождай на него всичко, което те усмихва – снимки, бележки, цитати, картички, спомени.

9.

Прости в писмо или лично на хората и събитията, които трупат в теб гняв. Прошката носи вътрешен покой и освобождава място за нещо ново.

10.

Води си дневник на щастието. Записвай в него поне по три хубави моменти, които си преживял през деня, колкото и дребни и тривиални да са те. Това ще те тренира да забелязваш все повече и повече.

11.

Движи се. Движението изгражда връзката между ума, тялото и душата.

12.

Съзнателно избирай да контактуваш със симпатични и ведри хора. Избягвай мърморковците, които ще те потопят в лошото си настроение.

13.

Научи се да претълкуваш позитивно неприятните ситуации. Колкото и страшна да изглежда на пръв поглед, всяка неприятна ситуация има и положителна страна.

14.

Често пъти ни е страх да се почувстваме щастливи. Дали защото вярваме че “много хубаво не е на хубаво” или предпочитаме “да не се смеем много силно, за да не събудим дявола”, така че за да се почувстваш щастлив, трябва да се въоръжиш с доза смелост, да се осмелиш.

15.

Свържи се с хора, с които си изгубил контакт, а са ти били ценни и близки в миналото. Ще зарадваш себе си и тях.

16.

Благодари по-често. Чувството за благодарност, изпитана от сърце, изпълва с щастие не само човека, на когото благодариш, но и теб самия. Не случайно думичката е вълшебна.

17.

Харесвай се. Всеки ден обогатявай списъка с неща, които харесваш в себе си – това, което си и това, което можеш.

18.

Възпитавай оптимистичното си мислене, като заменяш песимистичните думи с оптимистични – “проблемите” да станат “предизвикателства” или “шансове”, а “грешките” – “ценни уроци”.

19.

Поглези себе си. Когато човек се обича и се харесва, той се грижи за себе си – за тялото, грима, дрехите и обувките си. Грижи се също за дома, в който живее и храната, която консумира.

20.

Не взимай себе си и нещата, които ти се случват чак толкова насериозно. “И какво от това?” е най-ценният въпрос, който трябва да се научиш да си задаваш.

21.

Отдели поне 1 час на ден, в който не си на линия, не отговаряш на имейл и телефон, не изпълняваш задачи, не бързаш за никъде. Това е твоят 1 час отпуск всеки ден.

22.

Тренирай. Спортът задава темпо и дългосрочно повишава нивата на щастие.

23.

Радвай се като дете, забавлявай се като дете! Играй си с деца, припомни си ентусиазма, с който си се впускал във всяка игра преди да изпълниш живота си с предразсъдъци и спирачки.

24.

Обърни внимание на храната, която консумираш. Намали захарта, увеличи пресните плодове и зеленчуци, хубавото месо, ядки, бобови и зърнени храни, добрите мазнини – авокадо, зехтин, тахани. Яж толкова, колкото ти е необходимо и само, когато си гладен. Взимай добавки от витамини. Усещането за щастие е свързано с химични процеси в организма и е тясно свързано с храната, която ядем и нивата на витамините в тялото ни.

25.

Открий или си припомни твое хоби или интерес. Намери къде да го споделиш – в клуб, организация или обучителен курс.

26.

Какво още може да ти донесе щастие? Физическо преживяване или мисъл, контакт, дейност? Какво още не си направил, а можеш да го направиш за първи път? Събирай идеи как да си осигуриш допълнително щастие.

27.

Чети книги. Липсата на време не е оправдание. Ще си го осигуриш като намалиш гледането на телевизия и ровенето в социални мрежи. Четенето носи щастие.

28.

Помни, че ще се чувстваш така, както се държиш. Дръж се така, както би се държал един щастлив човек. Вероятно вярваш, че да се смееш без причина и да се чувстваш щастлив без причина е глупаво, но всъщност натрупването на точно това поведение ще те накара и да се почувстваш щастлив. После колелото се завърта много по-леко и ще ти идва все по-естествено.

29.

Намери дейност, която те поглъща, която те потапя в състояние на “поток”. Разпознава се по това, че изгубваш представа за времето и пространството, докато се занимавааш с това, което те е погълнало. Потоковото преживяване носи силно усещане за щастие.

30.

Постави си цели. Усещането за цел носи посока и смисъл, а те са тясно свързани с изпитването на щастие.

За финал ще обобщя модела на Мартин Селигман, който отдавна откри и доказа формулата на щастието в неговия модел PERMA. Всеки от петте компонента е нещо, което ако подхранваме, непрекъснато ще повишаваме нивата си на щастие 🙂

P (positive emotions) – изпълни живота си с позитивни емоции

E (engagement) – ангажирай се с дейност, в която се потапяш до състояние на поток

R (relationships) – създавай и поддържай врзъки с хора около теб, не се изолирай

M (meaning) – открий смисъл в нещо по-голямо от теб, нещо извън теб

A (accomplishments/achievements) – поставяй си постижими цели – такива, които са малко над възможностите ти, за да излезеш от зоната си на комфорт, но и не ги надхвърлят твърде много, за да избегнеш фрустрацията. Постижимите цели са някъде между скуката от рутината и възбудата от предизвикателството.

Щастлива 2020-та година!